Κατάστημα

Πλατεία Ιπποδρομίου 1
Θεσσαλονίκη, 546 21

Επικοινωνία

(+30) 2311304188
(+30) 6944637850
hello@mo-mo.gr

Γλώσσα

The Tradition

“Το κιμονό είναι ένας χορός από χρώματα και υφές που αναδεικνύει την ιαπωνική κουλτούρα και αισθητική. Είναι η αρμονία της παράδοσης με τη σύγχρονη κομψότητα, που μαγεύει και εμπνέει.”
Issey Miyake, Ιάπωνας σχεδιαστής

Women's Kimono

Το κιμονό (きもの/着物, μτφρ.: κάτι που φοριέται), αυτό το εξαιρετικά κομψό και παραδοσιακό Ιαπωνικό ένδυμα, αναδεικνύει μια μακρά και πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πρόκειται για ένα είδος ρούχου που έχει εκπροσωπήσει την ιαπωνική κουλτούρα και παράδοση για αιώνες.

Το κιμονό αποτελείται από ένα ενιαίο, μακρύ κομμάτι υφάσματος με φαρδιά μανίκια και ζώνη που δένει γύρω από τη μέση. Αυτό το κομψό και ιδιαίτερο ένδυμα ξεχωρίζει για τον μοναδικό τρόπο κατασκευής και τα υπέροχα σχέδια που το διακοσμούν.

Η προέλευση του κιμονό χάνεται στα αρχαία χρόνια της Ιαπωνίας, όπου χρησιμοποιούνταν αρχικά ως ενδύματα για τις αριστοκρατικές τάξεις.

Αργότερα, το κιμονό έγινε δημοφιλές στον πληθυσμό και χρησιμοποιήθηκε ως καθημερινό ρούχο. Η εξέλιξή του αντανακλά τις κοινωνικές αλλαγές και τις επιρροές που επηρέασαν την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σχεδιαστές και οι τεχνίτες εξέλιξαν την τεχνική και τα σχέδια του κιμονό. Προστέθηκαν περισσότερα χρώματα, ποικίλα μοτίβα και διακοσμητικά στοιχεία, όπως κεντήματα και κεντήσεις, που τονίζουν την ομορφιά του ενδύματος. Επίσης, εμφανίστηκαν διάφορες παραλλαγές του κιμονό, όπως το furisode (κιμονό με φαρδιά  μανίκια ), το tomesode (κιμονό με μονόχρωμο και κομψό σχέδιο) και το komon (κιμονό με επαναλαμβανόμενα μικρά σχέδια).

Το κιμονό σήμερα παραμένει σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας και παραδοσιακής ενδυμασίας. Χρησιμοποιείται σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους, τελετές και φεστιβάλ, αλλά επίσης ως σύμβολο της Ιαπωνίας παγκοσμίως. Η αισθητική του κιμονό έχει επηρεάσει τον χώρο της μόδας και του σχεδιασμού παγκοσμίως, καθώς πολλοί σχεδιαστές αναγνωρίζουν την μοναδική ομορφιά και την τεχνική πολυπλοκότητα του κιμονό.

Λίγη Ιστορία για το Κιμονό

Το κιμονό αναδύθηκε στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Nara (710-794 μ.Χ.) και περαιτέρω εξελίχθηκε κατά την περίοδο Heian (794-1185 μ.Χ.). Στις αρχές, χρησιμοποιούνταν από τους άνδρες ως κάλυμμα πάνω από τα πανωφόρια τους και έπειτα εξελίχθηκε σε παραδοσιακό γυναικείο ρούχο κατά τη διάρκεια της περιόδου Heian. Οι πλούσιες γυναίκες της αριστοκρατίας φορούσαν κιμονό κατασκευασμένα από πολύτιμα υφάσματα και διακοσμημένα με πολύχρωμα σχέδια.